GEMEENTE 

BEZINNINGS

WEEKEND

16 – 18 nov. 2007                      


 een deelnemer vertelt... 

 


 


Aan het eind van de vrijdagmiddag is iedereen binnengedruppeld in de mooie groepsaccommodatie It Flinkeboskje in Friesland. Het huis beschikt over verschillende zithoeken,  een open keuken en verschillende slaapkamers. Het heeft een gezellige uitstraling. 

De mensen die eerder op de middag waren gearriveerd hebben een heerlijke maaltijd verzorgd, zodat we rond de klok van half 7 allemaal aan tafel kunnen voor de gezamenlijke maaltijd.

Na het eten volgen wat huishoudelijke afspraken. Je kunt op een lijst invullen wat voor huishoudelijke taken je dit weekend wilt doen. Iedereen kan na het eten een beetje zijn eigen gang gaan. Om half 9 staan de koffie en thee klaar en beginnen we met de eerste bijeenkomst. Werner gaat ons daarin voor. Wil je wat vragen/opmerken prima, wil je dat niet, ook goed. Hij behandelt vanavond het onderwerp Van bijbellezing naar bijbelstudie naar bijbelmeditatie.  

 

We sluiten af met gebed en zingen met de gitaar een aantal liederen.

 

 

De tweede ronde koffie/thee volgt. Er wordt wat gepraat, anderen lezen een krant, maken een puzzel of doen een spelletje. Om een uur of 10 wordt er een drankje, met of zonder alcohol, ingeschonken.

Zaterdagmorgen zijn er rond de klok van 8 een aantal heren bezig met de voorbereidingen van het ontbijt. Iedereen druppelt op verschillende tijdstippen binnen en neemt even een kop koffie of thee. Om 9 uur zitten we aan het ontbijt en heren het moet gezegd: ”De eieren waren prima gekookt”. Na het ontbijt ruimen een aantal mensen op, anderen gaan even wandelen of vermaken zich binnen.

Om half 11 staat de koffie klaar en natuurlijk is er weer iets lekkers bij, gebakken door één van de deelnemers.

We starten met de tweede bijeenkomst “Wat is bijbelmeditatie?”  Het klinkt ons Oosters en een beetje negatief in de oren, maar is dat het ook? Bijbelmeditatie gaat een stapje verder dan bijbelstudie. Je stelt de vraag wat de tekst voor jou persoonlijk betekent.

Het is prachtig weer en daarom besluiten we de lunch te vervroegen en er een soort buffet van te maken; je pakt zelf even een kop soep en een broodje.

 

 

 

Rond 16.00 uur druppelen de mensen weer binnen en genieten we van een kop koffie/thee en appelgebak. Een aantal mensen zit te praten in de serre, anderen zitten aan de hoge tafels  of in een ander hoekje te lezen, knutselen of een spelletje te doen.

Zo staan we met de liefhebbers  rond 13.00 uur in het Rijserbos voor een wandeling.

 

 

Het avondeten  “een Thais buffet” wordt verzorgd door de beheerder en een Thaise kok.  Het was ontzettend lekker.

Rond de klok van 20.15 uur staat de koffie/thee weer klaar en starten we de bijeenkomst “Hoe kan ik zelf bezig zijn met bijbelmeditatie?” Wat betekent een bijbeltekst voor mij als ik de woorden ons/wij vervang door ik/mij(n). Als je dit doet dan gaan de teksten voor jezelf meer betekenen.

We sluiten af met gebed en zang en de zaterdagavond verloopt op dezelfde manier als die van vrijdagavond.

 

 

Zondagochtend om half 11 hebben we de laatste bijeenkomst over bijbelmeditatie, waarin we ook op een concrete manier teksten gaan ombuigen naar onszelf. Daarna wordt er opgeruimd, we lunchen met elkaar en om 14.00 uur zitten we bij elkaar om het weekend af te sluiten.

Het heeft mij goed gedaan, helemaal even weg uit je eigen beslommeringen en een tijd met het woord van God bezig te zijn. Ik zag er eerlijk gezegd best een beetje tegen op, het praten, de hele tijd met anderen te zijn, terwijl ik voor mijn idee nog zoveel thuis te doen had. Maar je moet het eigenlijk eens ervaren. Je hoeft er geen trouwe kerkganger voor te zijn, of de alphacursus gevolgd te hebben.

We willen allerlei cursussen doen en er tijd voor vrij maken, het is ook goed om tijd vrij te maken voor je geestelijk leven. Het geeft rust en zet je tegelijkertijd aan tot denken. Het weekend lijkt intensief en toch voelde het ook relaxed aan.

  

 Een deelnemer

 w.g.